Cenaclul "Sunetul muzicii"

poezie, proză, muzică, pictură, fotografie, filozofie, evenimente culturale

nepoatei mele, Alexia

 

De aproape două zile, ninge neîncetat. Zăpada s-a aşternut într-un strat considerabil iar chioşcul de la marginea livezii este plin cu zăpadă. Acolo, la masa din chioşc, Alexia lua desertul cu bunica în zilele călduroase de primăvară, vară şi toamnă şi stăteau de vorbă. Acum este în vacanţa de iarnă (este în grupa mare, la grădiniţă) şi stă în casă privind pe geam cum ninge.” Ce frumos ninge!  Fulgii parcă sunt nişte steluţe albe, jucăuşe, pe care le-au adunat norii din cer şi le-au dat drumul pe pământ” îşi zise.  În casă este cald şi miroase a cozonac. În surdină, se aud colinde pe care bunica le ascultă an de an, în ajunul sărbătorilor de iarnă, pe vechile discuri de vinil, interpretate de corul Madrigal.

-         Bunico, vreau să ies afară, să mă joc prin zăpadă!

-         Ai răbdare draga mea, mai am puţin şi-mi termin treaba şi o să mergem!

-         Vreau să construiesc un om de zăpadă, mă ajuţi?

-         Da, te ajut dar mai întâi să scot ultimii cozonaci din cuptor!

-         Abia aştept să mănânc cozonacel făcut de tine, bunico! Ştiu că tu pui multă nucă şi stafide şi ies aromaţi. Dar de ce ai făcut aşa mulţi?

-         Or să vină şi părinţii tăi de Crăciun, le-am pregătit şi lor pentru acasă. Şi pe urmă, nu este bine să ai şi tu cozonăcei acasă, la tine, în vacanţă? Acum, o să îţi dau să guşti înainte de a ieşi afară, pentru că trebuie să ne întoarcem la masă şi după masă o să mănânci cozonăcel cât doreşti. Apoi, în primul rând, nu este bine să mănânci cozonacul cald că o să te doară burtica şi pe urmă dacă mănânci înainte de masă îţi taie pofta de mâncare.

-         Bunico, tu le ştii pe toate ! Am să te ascult că tu eşti o bunică bună şi îmi faci toate poftele. Când împodobim bradul?

-         Mâine seară, în Ajun, când vin şi părinţii tăi! Aşa este obiceiul ca atunci când vine Moş Crăciun cu daruri să îl găsească împodobit, să aşeze darurile sub el.

-         Bunico, nu-i aşa că am fost cuminte şi moş Crăciun o să-mi aducă mai multe daruri?

-         Da, este adevărat că ai fost cuminte, trebuie să te pregăteşti să spui şi poezii moşului când vine cu sacul cu daruri. El îţi va dărui câte un cadou pentru fiecare poezie. O să avem şi alţi invitaţi în Ajun;  părinţii tăi, pe verişoara Claudia cu frăţiorul ei, Sergiu, pe Liviu şi pe Găbiţa, cu părinţii.Toţi vin mâine seara, aşa că, trebuie să mă ajuţi să pregătim masa, să ornăm bradul şi să te pregăteşti cu poeziile pe care vrei să i le spui moşului.

-         Abia aştept să vină Moş Crăciun ca să primesc cadouri! Te ajut, ştii că eu sunt ascultătoare! Bunico, ştii ceva?!

-          Da, draga mea, te ascult!

-         De unde ştie moş Crăciun de ceilalţi copii că or să fie la noi, să le aducă şi lor cadouri?

-         Păi, i-am scris eu o scrisoare mai demult şi i-am trecut în listă şi pe cei care vin în vizită la noi, de sărbători. Gata, uite, s-au copt şi ultimii cozonaci! Până îi scot eu, te rog să te pregăteşti că ieşim afară! Nu uita mănuşile şi căciuliţa!

-         Bunico, ai uitat ceva!

-         Ce am uitat, draga mea?

-         Ai zis că îmi dai să gust din cozonaci!

-         Aşa e, draga bunicii! Uite, îţi tai din primii cozonaci care s-au răcit, o feliuţă, restul, după masă!

-         Mulţumesc, bunicuţa mea, bună!

O cuprinse cu mânuţele ei în braţe şi o sărută. Bunica îi puse pe o farfurioară o felie de cozonac şi apoi scoase ultimii cozonaci din cuptorul aragazului.

După ce mâncă felia de cozonac, Alexia se încălţă cu cizmuliţele, îşi îmbrăcă canadiana din fâş, îşi puse căciuliţa pe cap, mănuşile în mâini şi ieşi afară.

Bunica se îmbrăcă şi ea şi, înainte de a ieşi pe uşă, pregăti cele necesare pentru a “împodobi” omul de zăpadă: o cratiţă, un morcov, tăciuni pentru nasturi, sprâncene, ochi şi gură, un fular şi două mături cu coada care se tociseră şi nu mai erau folosite.

Alexia deja începuse să construiască primul bulgăre, ştia cum să procedeze, o învăţase cu o iarnă în urmă tatăl ei. Zăpada pufoasă se prindea repede de bulgării pe care îi construiau împreună, aşa că, au terminat repede şi au început să-i asambleze. Nepoţica a ţinut neapărat să îi construiască nasturii, ochii, nasul, gura, sprâncenele. A trebuit să se urce pe un scăunel să ajungă la ultimul bulgăre care era mai mic şi reprezenta capul omului de zăpadă. Bunica i-a aşezat o cratiţă pe cap şi cele două mături în loc de mâini. Când a fost gata, Alexia era deja îmbujorată la faţă, mănuşile şi ciorăpeii de lână uzi, transpirată şi puţin obosită. Bunica observă şi îi spuse că este ora să meargă la masă, că este târziu şi trebuie să se odihnească. Nepotica mâncă tot ce i-a pus bunica în farfurie, termină desertul şi se aşeză în pat.

-         Bunico, haide, stai lângă mine şi povesteşte-mi dacă tati primea cadouri de la Moş Crăciun.

-         Primea, cum să nu, dar într-un an moşul nu a venit de Crăciun, a fost pedepsit, a venit mai târziu, când a venit iepuraşul, de Paşte.

-         De ce bunico? A făcut vreo năzbâtie? chicoti Alexia.

-         Dacă îţi spun, păstrezi secretul?

-         Îl păstrez bunico, tu ştii că noi vorbim multe secrete şi nu am spus la nimeni, nimic!

-         Ei, haide, să îţi povestesc de ce a fost pedepsit!

Alexia îşi ridică perna mai sus şi se aşeză în şezut, să fie mai atentă la ce îi povesteşte bunica.Era numai ochi şi urechi.

-         În ultimul an de şcoală generală, înainte de vacanţa de iarnă, profesorul de muzica le-a dat extemporal. Da, la muzică, să nu te miri. Avea un profesor foarte exigent. Le cerea atât teorie cât şi practică; în fiecare oră, pe cei pe care îi asculta, pe lângă teorie, îi punea să cânte un cântec pe note. Pe mulţi îi lăsa corigenţi pe vară şi foarte rar dădea note mari. Îi trecea în toamnă dar, musai, trebuia să se înscrie la corul şcolii unde era dirijor. Tatăl tău nu prea avea voce, fiind şi în perioada de pubertate, i se îngroşase vocea. La cor, cânta pe vocea a doua. Pentru că se pregătea pentru examenul la liceu, nu prea avea chef să înveţe şi la muzică; se axa pe materiile principale pentru examen. Se vorbiseră între colegi, să facă fiţuici pentru extemporal, să circule de la unul, la altul. A copiat de pe fiţuica unui coleg care i-a parvenit spre sfârşitul orei şi a uitat-o in foaia de extemporal. Când le-a adus lucrările, el, din toată clasa a luat nota unu.

      - Vai, bunico, ce ruşine i-o fi fost când l-a anunţat că i-a găsit fiţuica în extemporal!

-         Şi eu atunci am gândit la fel! Îţi dai seama în ce situaţie a fost pus! Profesorul nu i-a dat lucrarea şi nici fiţuica. I-a spus să vină cu unul dintre părinţi la şcoală.

Trebuia să ia nota zece ca să îi iasă media de trecere. Şi cum profesorul nu dădea nota zece din obişnuinţă, rămânea corigent la muzică pe acel trimestru. Tatăl tău nu ne-a spus nimic; de ruşine, de teamă, cert este ca noi, părinţii, nu am ştiut nimic până când am primit telefon de la dirigintă să ne spună despre acest lucru. Eu am mers la şcoală a doua zi să-l caut pe profesor, să mă rog ca să îl ierte, după ce vorbise şi diriginta cu el. În fine, după ce l-am rugat şi i-am explicat că fiind ultimul an, nu este drept să îl lase corigent, că o greşeala de genul ăsta se poate ierta, fiecare am fost la rândul nostru elevi şi am făcut şi năzdrăvănii iar tatăl tău nu făcuse prea multe să fie luat la ochi de profesori, de aceea nu-i pusese nici nota în catalog.  Profesorul s-a înduplecat şi l-a iertat în sensul că nu i-a trecut nota unu în catalog dar l-a ascultat la următoarea oră şi i-a dat nota cinci chiar dacă tatăl tău se pregătise şi a răspuns bine la tot ce l-a întrebat.

-         Bunico, totuşi, dacă l-a iertat profesorul şi tati a ştiut tot ce l-a întrebat, nu a fost drept să-i dea nota cinci!

-         Draga bunicii, greşelile se plătesc în viaţă, sub formă de lecţii, chiar dacă sunt iertate. Este ca o învăţătură de minte, să te facă să nu mai repeţi acele greşeli!

-         Bunico, dacă o să mă fac profesoară, eu nu o să fiu aşa de rea cu copiii! O să le dau note mari, numai de zece, dacă o să răspundă bine, elevul.

-         Bine, draga bunicii, o să vedem atunci, acum este prea devreme să discutăm aceste probleme. Ca profesor trebuie să te impui, să fii respectat de elev dar trebuie să ştii să le vorbeşti şi pe înţelesul lor, ca să te faci ascultat. Când vei fi la şcoală, trebuie să-ţi respecţi profesorii şi să fii foarte atentă la ore să pricepi lecţiile din clasă. Aşa făceam eu şi acasă îmi era uşor când îmi făceam temele. Haide, aşează-te comod şi, la somnic, este destul de târziu şi trebuie să-ţi faci somnul de după amiază. Somn uşor!

 

Notă: Aceste proze scurte dedicate nepoatei mele Alexia (mai am cateva scrise), fac parte dintr-un proiect de-al meu, de a scoate o carte intitulata: "De vorbă cu Alexia" si sa i-o daruiesc cand va fi mai maricica; acum, abia implineste 2 anisori, luna viitoare.

Vizualizări: 60

Comentariu publicat de Vasilica Ilie pe Martie 12, 2011 la 2:59pm
Multumesc, Maria! O sa mai postez si celelalte, pe care le-am scris pentru nepotica mea...Un week-end minunat! Cu mare drag si prietenie, Vali

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cenaclul "Sunetul muzicii" !

Alătură-te reţelei Cenaclul "Sunetul muzicii"

Parteneri

Suflet si spirit de mediator

 ADEVǍRUL

ADVOCACY GRUP SEBES

advocacy.sebes@yahoo.com

                

ECHIPA

VIRGINIA - SMARANDITA BRAESCU


  

si PETRU FAGARAS,  creatorii retelei, administratori principali

 

NICK IOSUB

Administrator activitate

 

MARIANA DUMITRAN

Comentator texte

Activitatea Recentă

Utilizatorului Petrica Fagaras îi place postarea pe blog O lume...minunata! a lui blaga valeriu-catalin
cu 7 ore în urmă
Postare de log efectuată de blaga valeriu-catalin
Duminică
Pictograma profiluluiPetrica Fagaras i-a dăruit un cadou utilizatorului Turcu Bogdan
Ian 8
Pictograma profiluluiPetrica Fagaras i-a dăruit un cadou utilizatorului Aurel Conțu
Ian 8
Utilizatorului Petrica Fagaras îi place postarea pe blog Apariţii editoriale-RISIPIT ÎN CURCUBEU autor Petru Făgăraş (editura Altip-Alba Iulia 17.12.2010) a lui Petru Făgăraş
Ian 8
Utilizatorului Petrica Fagaras îi place postarea pe blog INTERSECŢIA VOCAŢIEI sau CERNEALA PREŢIOASĂ A IUBIRII de Maria Diana Popescu,AGERO-Stuttgart a lui Petru Făgăraş
Ian 8
Pictograma profiluluiPetrica Fagaras i-a dăruit un cadou utilizatorului Ioan Muntean
Ian 7
Pictograma profiluluiPetrica Fagaras i-a dăruit un cadou utilizatorului Calinescu Maria
Ian 7
Pictograma profiluluiPetrica Fagaras i-a dăruit un cadou utilizatorului ica matei
Dec 27, 2024
Lui Petrica Fagaras i-a plăcut profilul lui GETA-MARIA MARIS GUJU
Dec 16, 2024
Pictograma profiluluiPetrica Fagaras i-a dăruit un cadou utilizatorului GETA-MARIA MARIS GUJU
Dec 16, 2024
Lui Petrica Fagaras i-a plăcut profilul lui Faur Emilia
Dec 16, 2024
Lui Petrica Fagaras i-a plăcut profilul lui Mediatorul cartii
Dec 16, 2024
Lui Petrica Fagaras i-a plăcut fotografia lui Andreea Timis
Dec 16, 2024
Lui Petrica Fagaras i-a plăcut profilul lui Andreea Timis
Dec 16, 2024
Lui Petrica Fagaras i-a plăcut fotografia lui Mediatorul cartii
Dec 16, 2024
Lui Petrica Fagaras i-a plăcut fotografia lui Mediatorul cartii
Dec 16, 2024
Lui Petrica Fagaras i-a plăcut profilul lui Ispas Dina
Dec 16, 2024
Lui Petrica Fagaras i-a plăcut profilul lui Ispas Dina
Dec 16, 2024
Lui Petrica Fagaras i-a plăcut videoclipul lui Dragomir Alina Simona
Dec 12, 2024

Forum

Nu v-am uitat dragii mei! De aceea, iata, va dedic "raiul lacrimei" mele de pe "plaiul meu românesc"!

Începută de Maria CROCY în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Mariana Dumitran Apr 14, 2017. 4 Răspunsuri

Azi am gasit un mesaj, care mi-a provocat subit o durere.Indragita scriitoare,  Viorela Codreanu mi-a trimis un mesaj : "Ne-ati uitat cu totul ???" Desi…Continuare

Cuvinte cheie : ţară, cuvânt, iubire

Cura de gândire

Începută de Maria CROCY în Neîncadrat în categorii. Cel mai recent răspuns de Georgeta NEDELCU Iun 20, 2021. 24 Răspunsuri

 Apa are propria-i inteligență : sapă maluri;  hrănește; spală și înmoaie; debordează lin sau sălbatic; vindecă boli; evaporă și ascultă muzică (numai simfonie). Succederea unor emoții intense aduc…Continuare

Cuvinte cheie : crocy, maria, conștiință

Geometria cunoașterii (după „Ascunde poete întristarea” de Emanuel Pope)

Începută de Maria CROCY în Neîncadrat în categorii. Cel mai recent răspuns de Maria CROCY Oct 26, 2015. 15 Răspunsuri

Axă : cer –apă –pământ.Meridian – cuvânt necunoscut din unghi drept.Linia – curbă întinsă,…Continuare

Cuvinte cheie : întristarea, poete, ascunde

Zburați cu propriile voastre aripi

Începută de Bota Claudia în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de CIOBOTARIU MARIA Feb 3, 2022. 4 Răspunsuri

Zburați cu propriile voastre aripiAutor: Claudia BotaZburați mereu în largul vieții,Cu…Continuare

Cuvinte cheie : zbor, aripi, poezie

SUFLETE BĂTRÂNE!

Începută de Smeu-Mare Elena în Neîncadrat în categorii. Cel mai recent răspuns de Smeu-Mare Elena Dec 31, 2014. 4 Răspunsuri

SUFLETE BĂTRÂNE!Citesc Fie cuvintele unui filosof anonim, Fie frica din ochiul omenesc Care vede ce prompt îmbătrânim!Noi, Muritorii, trăim şi mult, dar şi puţin, Pe când cei pe dinăuntru goi Trăiesc…Continuare

DEFINIŢIE

Începută de emilia popescu rusu în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Mariana Dumitran Oct 26, 2015. 4 Răspunsuri

Iubirea ta... albă pasăre,minusculă,rotindu-se concentric în făptura mea.Iubirea mea...întinderea albastră,scăldând plaja sufletului tău,cu nisipuri aurii mişcătoare...Continuare

JUSTIFICARE

Începută de emilia popescu rusu în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Mariana Dumitran Aug 16, 2016. 4 Răspunsuri

Un fior străbate fiinţa,nostalgii şi-au făcut cuib în suflet,tristeţi...visări... cu chip de poezie,o pală de lumină înaripează clipa.Viaţa îşi deapănă firul...lumea de rostu-i îşi vedenumai…Continuare

PRIMĂVARA

Începută de Elena Buldum în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Mariana Dumitran Apr 14, 2017. 3 Răspunsuri

Poema curt d’ELENA BULDUM traduït del romanés al català per PERE BESSÓestació de primaveraen les galtes rogesbotons de peoniesllagrimegenla rosada del matí***anotimp de primăvarăîn obraji roșiiboboci…Continuare

Iarna

Începută de Mariana Bendou în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Mariana Bendou Dec 26, 2014. 2 Răspunsuri

Iarnã, du-te!…Continuare

Cuvinte cheie : 2014, Bendou, Mariana, iarna

COLAJ ...in versuri

Începută de Aida Zaharia în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Aida Zaharia Feb 5, 2022. 2 Răspunsuri

SUFLET PERECHE Mi-ai intrat în sufletîn miez de octombrie,Te-ai furișat în adâncul…Continuare

© 2025   Created by Petru Făgăraş.   Oferit de

Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor