Cenaclul "Sunetul muzicii"

poezie, proză, muzică, pictură, fotografie, filozofie, evenimente culturale

Gata, coană Rodico, te duc acasă, mi-am terminat treburile!

Stela se apropie de ea şi văzu că aţipise. Îi luă caietul din braţe şi i-l puse alături.  Împinse de cărucior şi se îndreptă spre poartă. Rodica se trezi.

-         Am aţipit ca un copil mic. Cred că şi din cauza aerului. Sper să dorm şi când voi fi în pat.

-         Şi eu, abia aştept să ajung acasă şi să mă odihnesc! Pic, de obosită!  

Ajunsă în camera Rodicăi, Stela apropie cât mai mult scaunul de pat şi reuşi să o aşeze pe o parte, pe saltea, cu capul pe pernă. O înveli cu un cearceaf şi dădu să plece. Se opri şi se uită spre glastra cu flori.

   -       Când vin diseară o să-ţi aduc nişte flori proaspete, astea s-au ofilit!

-         Mulţumesc, Stela, eşti o femeie minunată! De toate ai grijă! Dumnezeu să te

ocrotească şi să te ţină sănătoasă, ai un suflet bun!

-         O avea şi Dumnezeu grijă de mine pe lumea ailaltă, că pe asta, tare sunt chinuită!

-         Taci! Să-i mulţumeşti lui Dumnezeu că eşti sănătoasă, asta contează cel mai mult!

Rămasă singură, nu mai avu somn. Îşi luă caietul şi mai citi din jurnalul său.

 

Rodica s-a întâlnit cu prietenul ei duminica următoare, mai devreme, pe la orele 14,00, după ce a luat masa de prânz. În cursul săptămânii nu se vedeau, erau la şcoală fiecare iar Costel avea un program restricţionat. El a venit la întâlnire cu un bucheţel de floricele de câmp, de toate culorile, le-a cules din pădurea Băneasa, înainte de a pleca.

-         Ce frumoase sunt şi proaspete!  Mulţumesc! şi îl sărută pe obraz. Mă tem că se

vor ofili până ajung cu ele acasă!

-         Nu-i nimic, ţi le-am adus să te bucuri acum, cât eşti cu mine! Ţi-am promis că

mergem la film. Azi-dimineaţă a fost un coleg în oraş şi a cumpărat bilete la cinematograful Patria. Este un fim de aventuri.

A scos biletele din buzunar şi i le-a arătat Rodicăi.

-         Îmi plac filmele de aventuri, ca şi cărţile, de altfel. L-am citit pe Jules Verne, Karl

May, Rudyard Kipling, sunt autori pe care îi citeşte aprope toată lumea la tinereţe…

-         Şi eu i-am citit. Cred că nu există adolescent să nu fi fost încântat de cărţile

lor. Acum o să vedem “Războiul stelelor “ cu Harison Ford, un actor foarte bun.

-         Abia aştept să văd filmul, am auzit că este foarte bun, mi-au spus colegele care l-

au văzut. Mulţumesc, Costel!

-         Haide să închiriem o barcă pentru o oră! Îţi plac plimbările cu barca pe lac?

-         Îmi plac dar să nu mă pui să vâslesc că nu mă pricep!

-         Ha, ha, ha! Pot să te învăţ dar mi-e teamă să nu cădem amândoi în lac! glumi el.

Era o zi călduroasă, strălucitoare, cu cer senin. Doar câţiva norişori albi se vedeau  pe cerul albastru iar razele soarelui se jucau cu ei. Din când în când se ascundeau după nori iar ei parcă le-ar fi spus: “să nu vă jucaţi cu noi prea mult de-a v-aţi ascunselea, că aşa cum suntem, micuţi, putem fi şi învingători, la o adică”.

Lacul era liniştit la acea oră iar sălciile pletoase care îl mărgineau erau foarte generoase: crengile lor se întindeau deasupra lacului şi ofereau umbră îndrăgostiţilor care poposeau cu bărcile sub ele. Au închiriat o barcă şi au plecat mai întâi în largul lacului. În afară de bărci mai existau şi două vaporaşe de agrement care transportau persoane dintr-o parte în alta a parcului.

Nu departe de mal se afla şi o insuliţă.

-         Vrei sa vizităm şi insuliţa? a întrebat-o Costel.

-         Da, cum să nu? Nu am fost niciodată acolo!

Au tras barca lângă un copac şi au înfăşurat lanţul de trunchiul acestuia. Au coborât şi au vizitat-o însă nu oferea  ochilor decât priveliştea unor copaci şi iarbă.

-         Păcat că nu au amenajat-o! Să fi avut nişte ronduri cu flori, alei şi să fi pus câteva bancuţe, altfel arăta!

-         Poate, peste caţiva ani, când vom mai poposi aici, vor fi flori, alei şi băncuţe, spuse Costel.  

Au plecat de pe insuliţă cam dezamăgiţi pentru că au văzut şi multă mizerie: hârtii, pungi de plastic şi excremente pe care le-au lăsat oamenii care au trecut pe aici. După ce s-au mai plimbat pe lac, s-au retras sub o salcie, la mal; voiau să stea la umbră, să mai discute. Stăteau faţă în faţă. Se priveau unul pe celălalt.

-         Ce frumoasă eşti! Te-aş strânge în braţe şi te-aş săruta în clipa asta!

S-a apropiat uşor de ea, în genunchi, să nu dezechilibreze barca şi a mângâiat-o pe obraji, pe păr. I-a luat mâna şi i-a sărutat-o. Au stat aşa câteva minute, admirându-se unul pe celălalt; s-au mângâiat din priviri şi s-au ţinut de mână, cu tandreţe. Într-un târziu Costel s-a uitat  la ceas.

-         S-a făcut ora de înapoiere a bărcii! Ce repede a trecut o oră cu tine la plimbare pe lac! Mulţumesc pentru clipele minunate, petrecute împreună!

-         Şi eu îţi mulţumesc! M-am simţit foarte bine în compania ta! spuse Rodica.

Costel a sărutat-o pe frunte şi pe mâini şi s-a aşezat la cârmă. A vâslit până la locul de unde a închiriat barca. A ajuta-o să coboare pe uscat şi a rugat-o să-l aştepte că merge să  ridice buletinul. Apoi a luat-o de mână şi au plecat spre ieşire, în staţia de autobus. Voiau să ajungă în oraş. Aveau bilete de la orele 17,00 la film, nu luase mai târziu pentru că la orele 21,00 Costel trebuia să fie la internat.

Pe toată durata filmului a ţinut-o de mână şi a mângâiat-o cu tandreţe. Din când în când se apropia de obrazul ei şi îi mai fura câte o sărutare. Rodica s-a lăsat mângâiată şi sărutată fiindcă îi plăcea. După ce s-a terminat filmul s-au mai plimbat aproape o oră printr-un parculeţ din apropiere.

-         Duminica viitoare, ne întâlnim de dimineaţă. Te invit la Teatrul Naţional, la o

piesă de teatru,  la matinal. Este un spectacol frumos cu Radu Beligan şi George Motoi în „Richard al III-lea”

-         O,  William Shakespeare, mi-a plăcut de când am început să-l citesc!

-         Şi mie. Ce zici? Ne întâlnim în faţa teatrului la 10, 30? Spectacolul începe la ora 11,00.

-         Perfect, la 10, 30. Aşa rămâne! spuse Rodica.

De data aceasta, la despărţire, Costel a luat-o de mijloc şi a îmbrăţişat-o. A sărutat-o pe buze  apăsat şi apoi a plecat spre staţia de autobus.

 

Se  auzi paşi şi bătăi în uşă. Rodica întrerupse cititul.

-         Cine este? întrebă ea.

-         Poştaşul! răspunse o voce de bărbat.

-         Intră, uşa este descuiată!

-         V-am adus o scrisoare! Vă rog să semnaţi de primire, este o recomandată.

Rodica semnă, mulţumi şi se uită cu nerăbdare de la cine este. Văzu scrisul Inei pe care i-l recunoscu. După ce plecă poştaşul desfăcu plicul. Citi scrisoarea pe nerăsuflate:

 

                       Draga mea,

 

Sper ca scrisoarea mea să-ţi aducă bucurie în suflet aşa cum îmi aduc ale tale, mie.

Mi-ai scris că te simţi bine la ţară, deşi nu ai condiţii prea bune. Principalul este că are cine să te îngrijească;  faptul că este o persoană corectă, conştiincioasă şi are suflet bun, contează foarte mult.

Despre mine nu am să-ţi spun prea multe pentru că am fost foarte ocupată în ultimul timp. Sunt nerăbdătoare să intru în concediu,  să mă odihnesc, să am timp şi de mine . Aşa că, peste o săptămână, o să- ţi fac o vizită. Îţi voi aduce şi un televizor, să-ţi treacă timpul altfel. Ştiu că nu ai decât un tranzistor dar una este când asculţi ştirile şi alta să le vezi: îţi mai clăteşti ochii…

Abia aştept să ne vedem, să ne îmbrăţişăm şi să nu ne mai săturăm de vorbă! A ta prietenă, care îţi doreşte multă sănătate,  Ina

 

Draga de ea, nu m-a uitat! Abia aştept să o văd!

Continuă să citească din jurnalul ei:

 

Ina şi-a terminat toate treburile gospodăreşti sâmbătă, după ce au plecat cei doi bărbaţi iar duminică s-a pregătit să meargă la ziua unei prietene unde fusese invitată de aceasta, cu două zile în urmă. Când a mers pe balcon să strângă rufele, înainte să plece, a simţit că este privită de vis-a-vis. S-a uitat într-acolo şi l-a văzut pe Teo care a salutat-o şi a întrebat-o ce face. I-a răspuns că pleacă la o prietenă, la ziua ei aniversară. El i-a urat petrecere frumoasă şi s-au salutat de despărţire.

Luni a sunat-o pe la prânz, la serviciu, să o întrebe dacă s-a gândit, referitor la invitaţia de marţi. Ina i-a răspuns că poate să se întâlnească, nu are alt program. Au stabilit ora şi locul unde se vor întâlni.

Marţi, Ina nu s-a mai întors acasă de la serviciu. Şi-a cumpărat o plăcintă de la patiseria din colţul clădirii unde avea jobul pe care a mâncat-o repede şi a plecat la întâlnirea cu Teo care avea loc în faţa salii Arlus, la orele 18,00 şi unde acesta o aştepta nerăbdător.

      -      Buna! Am sosit la timp! Îmi place să fiu parolistă!

-         Sărut mâna! Abia aşteptam să te văd! Haide să-ţi spun ce film rulează: „Casa Blanca” !

-         O! Cu actriţa mea preferată, Ingrid Bergman!

-         Da, şi actorul Humphrey Bogart. Este un fim vechi dar merită văzut! A! Şi să-ţi

spun şi cine o să ţină conferinţa, astăzi: Ecaterina Oproiu, critic de film, redactor la revista „Cinema”. Probabil o să vorbească despre filmul care rulează şi despre actori, că aşa s-a întâmplat de câte ori a fost invitată.                                                                                                                     

-  Îmi place Ecaterina Oproiu, am văzut-o deseori la televizor, este înzestrată cu o voce şi o dicţie frumoase şi mai ales, are prestanţă. Este talentată şi în arta condeiului. A scris piese de teatru puse chiar de ea în scenă, a colaborat cu televiziunea, prezentând cu delicateţe, sensibilitate şi umor filmele ce rulau la emisiunea de mare succes " Telecinemateca ". Mulţumesc, Teo!

-         Mă bucur că te-am făcut fericită! Haide, să intrăm, să lăsăm hainele la garderobă şi să ne găsim locuri; aici nu este ca la cinematograf, cu locuri rezervate.

Au intrat în sală. Ina a rămas plăcut impresionată. În faţa sa avea o sală spaţioasă, înaltă, elegantă, de formă rotundă, cu scaune îmbrăcate într-o tapiţerie de culoare roşie, de catifea. Un candelabru mare din cristale atârna din mijlocul plafonului un metru, în jos, şi lumina întreaga sală. Pe pereţi, la distanţe egale se aflau aplice cu becuri ce răspândeau lumină în diverse culori şi care dădeau impresia unui curcubeu...

Au ales locurile şi s-au aşezat în aşteptarea programului. Ina era îmbrăcată într-o fustă din stofă de culoare neagră, scurtă, un minijup decent, o bluză din mohair de culoare roşie, cu cizme negre, până aproape de genunchi. Părul lung, castaniu, care îi curgea pe umeri îi înfrumuseţa faţa ovală, cu ochi caprui, cu un nas în vânt şi o gură cu buze cărnoase, frumos arcuite, bune de sărutat. La ele se uita Teo pe furiş. Se apropie de urechea ei şi îi şopti:

-         Nu pot să mă abţin să nu îţi spun cât de mult îmi placi! Te-aş săruta, la nesfârşit!

Ina i-a răspuns printr-un zâmbet care îi înflorise faţa ca un bujor.Teo i-a luat mâna, i-a sărutat-o şi nu i-a mai dat drumul cât a ţinut conferinţa şi filmul. I-a mângâiat-o cu tandreţe, tot timpul.

-         Este  târziu dacă te invit la o prăjitură? o întrebă.

-         Este ora 21,00, până ajungem acasă, se face târziu iar mâine merg la serviciu.

-         Si eu merg la serviciu, nu-ţi face probleme, ajungem repede acasă, sunt cu

 maşina!

Ina nu ştia că are maşină deşi o ţinea pe trotuarul de vis-a-vis, în faţa blocului, unde locuiau părinţii. El, fratele lui, Tudor, care se căsătorise de curând, cumnata, stăteau într-un apartament de trei camere, împreună cu părinţii.

-  Atunci, nu refuz o prăjitură după un aşa film! Tu ştii mai multe despre mine, eu nu ştiu mai nimic!

- Păi, acum este cazul să mă cunoşti mai bine şi m-aş bucura să devenim prieteni! zise Teo.

 

( fragment din romanul "Ape limpezi, ape tulburi")

Vizualizări: 8

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cenaclul "Sunetul muzicii" !

Alătură-te reţelei Cenaclul "Sunetul muzicii"

Parteneri

Suflet si spirit de mediator

 ADEVǍRUL

ADVOCACY GRUP SEBES

advocacy.sebes@yahoo.com

                

ECHIPA

VIRGINIA - SMARANDITA BRAESCU


  

si PETRU FAGARAS,  creatorii retelei, administratori principali

 

NICK IOSUB

Administrator activitate

 

MARIANA DUMITRAN

Comentator texte

Activitatea Recentă

Utilizatorului Petrica Fagaras îi place postarea pe blog O lume...minunata! a lui blaga valeriu-catalin
cu 7 ore în urmă
Postare de log efectuată de blaga valeriu-catalin
Duminică
Pictograma profiluluiPetrica Fagaras i-a dăruit un cadou utilizatorului Turcu Bogdan
Ian 8
Pictograma profiluluiPetrica Fagaras i-a dăruit un cadou utilizatorului Aurel Conțu
Ian 8
Utilizatorului Petrica Fagaras îi place postarea pe blog Apariţii editoriale-RISIPIT ÎN CURCUBEU autor Petru Făgăraş (editura Altip-Alba Iulia 17.12.2010) a lui Petru Făgăraş
Ian 8
Utilizatorului Petrica Fagaras îi place postarea pe blog INTERSECŢIA VOCAŢIEI sau CERNEALA PREŢIOASĂ A IUBIRII de Maria Diana Popescu,AGERO-Stuttgart a lui Petru Făgăraş
Ian 8
Pictograma profiluluiPetrica Fagaras i-a dăruit un cadou utilizatorului Ioan Muntean
Ian 7
Pictograma profiluluiPetrica Fagaras i-a dăruit un cadou utilizatorului Calinescu Maria
Ian 7
Pictograma profiluluiPetrica Fagaras i-a dăruit un cadou utilizatorului ica matei
Dec 27, 2024
Lui Petrica Fagaras i-a plăcut profilul lui GETA-MARIA MARIS GUJU
Dec 16, 2024
Pictograma profiluluiPetrica Fagaras i-a dăruit un cadou utilizatorului GETA-MARIA MARIS GUJU
Dec 16, 2024
Lui Petrica Fagaras i-a plăcut profilul lui Faur Emilia
Dec 16, 2024
Lui Petrica Fagaras i-a plăcut profilul lui Mediatorul cartii
Dec 16, 2024
Lui Petrica Fagaras i-a plăcut fotografia lui Andreea Timis
Dec 16, 2024
Lui Petrica Fagaras i-a plăcut profilul lui Andreea Timis
Dec 16, 2024
Lui Petrica Fagaras i-a plăcut fotografia lui Mediatorul cartii
Dec 16, 2024
Lui Petrica Fagaras i-a plăcut fotografia lui Mediatorul cartii
Dec 16, 2024
Lui Petrica Fagaras i-a plăcut profilul lui Ispas Dina
Dec 16, 2024
Lui Petrica Fagaras i-a plăcut profilul lui Ispas Dina
Dec 16, 2024
Lui Petrica Fagaras i-a plăcut videoclipul lui Dragomir Alina Simona
Dec 12, 2024

Forum

Nu v-am uitat dragii mei! De aceea, iata, va dedic "raiul lacrimei" mele de pe "plaiul meu românesc"!

Începută de Maria CROCY în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Mariana Dumitran Apr 14, 2017. 4 Răspunsuri

Azi am gasit un mesaj, care mi-a provocat subit o durere.Indragita scriitoare,  Viorela Codreanu mi-a trimis un mesaj : "Ne-ati uitat cu totul ???" Desi…Continuare

Cuvinte cheie : ţară, cuvânt, iubire

Cura de gândire

Începută de Maria CROCY în Neîncadrat în categorii. Cel mai recent răspuns de Georgeta NEDELCU Iun 20, 2021. 24 Răspunsuri

 Apa are propria-i inteligență : sapă maluri;  hrănește; spală și înmoaie; debordează lin sau sălbatic; vindecă boli; evaporă și ascultă muzică (numai simfonie). Succederea unor emoții intense aduc…Continuare

Cuvinte cheie : crocy, maria, conștiință

Geometria cunoașterii (după „Ascunde poete întristarea” de Emanuel Pope)

Începută de Maria CROCY în Neîncadrat în categorii. Cel mai recent răspuns de Maria CROCY Oct 26, 2015. 15 Răspunsuri

Axă : cer –apă –pământ.Meridian – cuvânt necunoscut din unghi drept.Linia – curbă întinsă,…Continuare

Cuvinte cheie : întristarea, poete, ascunde

Zburați cu propriile voastre aripi

Începută de Bota Claudia în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de CIOBOTARIU MARIA Feb 3, 2022. 4 Răspunsuri

Zburați cu propriile voastre aripiAutor: Claudia BotaZburați mereu în largul vieții,Cu…Continuare

Cuvinte cheie : zbor, aripi, poezie

SUFLETE BĂTRÂNE!

Începută de Smeu-Mare Elena în Neîncadrat în categorii. Cel mai recent răspuns de Smeu-Mare Elena Dec 31, 2014. 4 Răspunsuri

SUFLETE BĂTRÂNE!Citesc Fie cuvintele unui filosof anonim, Fie frica din ochiul omenesc Care vede ce prompt îmbătrânim!Noi, Muritorii, trăim şi mult, dar şi puţin, Pe când cei pe dinăuntru goi Trăiesc…Continuare

DEFINIŢIE

Începută de emilia popescu rusu în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Mariana Dumitran Oct 26, 2015. 4 Răspunsuri

Iubirea ta... albă pasăre,minusculă,rotindu-se concentric în făptura mea.Iubirea mea...întinderea albastră,scăldând plaja sufletului tău,cu nisipuri aurii mişcătoare...Continuare

JUSTIFICARE

Începută de emilia popescu rusu în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Mariana Dumitran Aug 16, 2016. 4 Răspunsuri

Un fior străbate fiinţa,nostalgii şi-au făcut cuib în suflet,tristeţi...visări... cu chip de poezie,o pală de lumină înaripează clipa.Viaţa îşi deapănă firul...lumea de rostu-i îşi vedenumai…Continuare

PRIMĂVARA

Începută de Elena Buldum în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Mariana Dumitran Apr 14, 2017. 3 Răspunsuri

Poema curt d’ELENA BULDUM traduït del romanés al català per PERE BESSÓestació de primaveraen les galtes rogesbotons de peoniesllagrimegenla rosada del matí***anotimp de primăvarăîn obraji roșiiboboci…Continuare

Iarna

Începută de Mariana Bendou în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Mariana Bendou Dec 26, 2014. 2 Răspunsuri

Iarnã, du-te!…Continuare

Cuvinte cheie : 2014, Bendou, Mariana, iarna

COLAJ ...in versuri

Începută de Aida Zaharia în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Aida Zaharia Feb 5, 2022. 2 Răspunsuri

SUFLET PERECHE Mi-ai intrat în sufletîn miez de octombrie,Te-ai furișat în adâncul…Continuare

© 2025   Created by Petru Făgăraş.   Oferit de

Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor