Cenaclul "Sunetul muzicii"

poezie, proză, muzică, pictură, fotografie, filozofie, evenimente culturale

Toamna, întotdeauna mă pregătesc asiduu pentru iarnă şi-mi umplu cămara cu borcane cu zacuscă, castraveţi, gogoşari, ghiveci de legume, zarzavat pentru ciorbe, o salată pe care singură am inventat-o şi pe care ar trebui să o înregistrez la OSIM şi, bineînteles, nu uit şi gemul de prune pentru că, la toată familia, ne plac clătitele. Castraveţii i-am pus cu câteva săptămâni în urmă.

Mi-am luat o săptămână de zile din concediul de odihnă pentru a reuşi să fac tot ce mi-am propus, trezindu-mă, din obişnuinţă, la ora cinci dimineaţa şi m-am gândit să încep chiar cu ziua de luni.

Întâi fac lista cu tot ce îmi trebuie, mă îmbrac sportiv, nu uit banii şi plec la cumpărături. Ca de obicei, încep cu zacusca, este cea care necesită mai multă muncă. Trebuie să coc mai întâi vinetele, ardeii capia, apoi, toate să le tai împreună cu ceapa şi să le călesc.  Zacusca trebuie păzită, să amestec tot timpul cât este pe foc, să mă protejez cu mănuşi de stropii fierbinţi care sar pe piele, ce mai, îmi ia timp mult. Până coc vinetele şi ardeii, pot toca legumele pentru zarzavatul de ciorbe. Aşa îmi organizez fiecare treabă,  să câştig timp.

Pregătesc sacoşele, căruciorul, să pot căra toate, o dată, noroc că am piaţa aproape.. După două zile de muncă, îmi iese o zacuscă foarte bună iar eu sunt mulţumită când văd că s-a umplut un raft întreg de borcane, cam douăzeci şi cinci, la număr. Mă gândeam în sinea mea: „dacă stăteam acasă, fără să fac zacuscă, în astea două zile îmi ieşeau vreo două poeme şi un capitol de roman, asta, dacă stăteam numai în faţa calculatorului şi doar făceam câteva pauze: mesele, telefoanele, duşul, vreo două convorbiri pe messenger şi somnul, bineînteles.

A treia zi îmi fac lista pentru ghiveciul de legume şi gem. Las la urmă gogoşarii şi salata pe care mi-am propus s-o fac în weekend. Reuşesc, iar, în două zile să fac gemul şi ghiveciul: în prima zi, gemul de prune şi, în timp ce l-am pus la cuptor, am curăţat legumele, am fiert separat fasolea verde, conopida, vinetele tăiate rondele. A doua zi am terminat şi ghiveciul. Cămara mea arată pe trei sferturi plină cu borcane cu etichete, ca la alimentara. Bineînţeles, în minus,  poemele şi capitolul de roman. Ar fi fost patru poeme şi două capitole de roman, dacă aveam şi inspiraţie.

A cincea zi mă trezesc la ora şapte. Mă simţeam mai obosită decât m-am culcat.  Nu-mi venea să mă dau jos din pat. După ce merg în baie şi-mi fac toaleta, îmi pun de cafea şi  pregătesc micul dejun. Simt o sfârşeală. Îmi zic: „nu-i nimic, după ce beau cafeaua,  îmi revin”. Mă doare şi o măsea de câteva zile, o durere sâcâitoare. „După ce termin cu toate pregătirile o să merg şi la stomatolog,  săptămâna viitoare”.

Parcă mă simt un pic mai bine. Mă uit să văd dacă am oţet şi zahăr suficient, boabe de piper, foi de dafin pentru pus gogoşarii. Îmi rămăsese o ţelină mare din cele cumpărate pentru ghiveci: o pusesem cu frunzele în lada de jos, de la frigider. A, să nu uit să cumpăr hrean! Am o reţetă trăsnet, de gogosari. După ce îi curăt, îi spăl şi îi tai felii, îi pun într-un lighean mare, de pe o zi pe alta, împreună cu zahărul, sarea, oţetul, boabele de piper, foile de dafin. Fac lista să nu uit fiindcă durerea de masea care nu îmi dădea pace şi stresul începuseră să-şi spună cuvântul şi ma simţeam cam ameţită. Eram într-o indispoziţie totală. Pun sacoşele în cărucior şi ies pe uşă.

Când să cobor ultima treaptă de pe casa scării, nu mai ţin minte cum am călcat şi mă prăbuşesc. Căruciorul trece peste mine iar eu cred că am leşinat.

     Eram îmbrăcată într-un deux-piece clasic, cu taiorul strâns pe talie, de culoare bej, costum ce mă făcea suplă, cu pantofi bej, pe tocuri de 5 cm, cu un ornament în formă de fundă din piele de şarpe, într-o parte, asortaţi cu geanta mea bej, din piele de şarpe. Arătam destul de bine, chiar mai tânără cu câţiva ani, cu faţa odihnită, fără să mai fie nevoie să mă fardez, doar pleoapele mi le colorasem discret cu un creion verde şi genele date cu rimel. Mă rujasem cu două nuanţe de ruj, să iasă o culoare în ton cald, ca toamna de afară. Părul era vopsit proaspăt, în culoarea alunei, pieptănătura mea, ca de obicei, franţuzească, cu părul întors cu feonul. Mă aflam pe o scenă, la o masă, pe scaun, într-o sală plină numai cu bărbaţi, unul şi unul, aleşi pe sprânceană, cu vârste diferite; unii cu mustăcioare şi cu chelii, alţii, cu păr bogat, grizonat, alţii, chiar vopsiţi. Pe rândul din faţă erau trei bărbaţi muşchiuloşi, ca nişte stripperi, îmbrăcaţi în cămaşi albe, decoltate. Li se vadeau  piepturile pline de  muşchi, cu lanţuri groase de aur la gât şi brăţări la mâini, cu acelaşi model, tot din aur. Ce căutam eu acolo, cu ce scop? Am aflat că acesta era juriul şi eu am fost invitată la un interviu de publicitate, pentru promovarea femeii. Câştigasem acest drept prin tragere la sorţi de un calculator, din nu ştiu câte zeci de mii de candidate.  La un moment dat, cineva mi s-a adresat:

-         Doamnă, vă rog să defilaţi puţin pe scenă! Unul din membrii juriului vă vor înmâna un chestionar. Trebuie să fiţi foarte atentă cum răspundeţi: totul trebuie să fie firesc, sincer, apoi, vor urma întrebările suplimentare ale  juriului,  la răspunsurile pe care le daţi pe hârtie.

M-am ridicat de pe scaun şi, cu emoţie am făcut câţiva paşi în faţă. Dintr-o dată s-a auzit un fond muzical cu melodia lui Joe  Cocker,  „You can leave your hat on” iar unul dintre cei trei a venit  pe scenă, in ritm de dans cu un chestionar, s-a aşeazat în faţa mea şi a început să danseze. Eu m-am oprit şi l-am privit mirată. I-am luat chestionarul din mână şi m-am îndreptat spre masă. El,  după mine:

-         Haideţi, doamnă, dansaţi şi dumneavoastră, un pic!

Nu am stat pe gânduri...am început să mă mişc pe ritmul muzicii. Câţiva bărbaţi din sală au început să mă aplaude, unii să fluiere din simpatie. S-a terminat melodia.

M-am aşezat cuminte la masă şi am început să completez chestionarul. Întrebări care mi-au provocat zâmbete. Am început să bifez: dacă am serviciu, dacă ştiu să gătesc, să calc, să fac curăţenie, să fac piaţa, să pun murături, să schimb un bec şi siguranţele de la tabloul electric, dacă ştiu să cos, să ţes, să schimb copiii mici de pampărşi, să le spun poveşti şi multe altele, treburi considerate, unele, „bărbăteşti” dar care ar trebui să fie făcute şi de femei . Nu era nicio întrebare de genul: femeie, ai dori să mergi la plimbare, la teatru, la operă, în excursii la munte, pe valea Prahovei, pe Transfăgărăşan, pe Transalpin, sau la mare,  la Mamaia, Olimp,  în Bulgaria, la Nisipurile de Aur, sau, eu ştiu, ce ţi-ar plăcea să mănânci, la un restaurant? Am stat un pic pe gânduri şi, sub chestionar, am scris:

 

Dragi bărbaţi,

V-am răspuns la toate întrebările, sincer, corect,  dar voi aţi uitat să mă întrebaţi dacă vreau să fiu iubită, mângâiată, respectată, dacă îmi place să fiu întâmpinată cu o floare în prag, cu un gând curat şi cu o vorbă frumoasă. Vreau să vă pun şi eu o singură întrebare: voi mai ştiţi sa iubiţi cu adevărat, o femeie?

  Semnat: o femeie normală.

 

M-am ridicat de pe scaun şi m-am îndreptat  spre juriu cu hârtiile în mână. Când am coborât  ultima treaptă de pe scenă, acestea fiind din lemn, mi-a înţepenit tocul de la pantoful din piciorul drept  între două scânduri şi am căzut lată, cu faţa în jos, chiar în faţa juriului. Un bărbat tânăr,  înalt, frumos, cu ochi albaştri, îmbrăcat în blugi şi un tricou alb vine spre mine să mă ajute să mă ridic.

      Simt o mână şi vocea de bărbat:

-         Mamă, mamă, ce s-a întâmplat?

Deschid ochii şi-l văd pe fiul meu care mă ridicase de jos şi mă sprijinea să nu cad.

-         Nu ştiu ce s-a întâmplat, cred că am căzut. Sunt întreagă?

Mă pipăi şi văd că nu s-a întâmplat nimic decât că simt dureri în coapsa dreaptă şi la glezna de la piciorul drept. Mă sprijin de fiul meu şi mergem în casă.

-         Mamă, m-ai speriat! Nu te astâmperi deloc! Dacă nu îmi spuneai să trec să iau borcanele cu zacuscă, gem şi ghiveci pe care le-ai făcut şi le împarţi cu noi,  nu aveam să ştiu ce ţi s-a întâmplat. Astăzi mi-am luat ultima zi de concediu pentru că după amiază plecam la munte cu Alexia. Ce este cu tine, cum s-a întâmplat?

Îi povestesc că ieşisem să fac cumpărături în grabă, fiindcă voiam să-mi termin treburile propuse pentru o săptămână în capăt.

-         Offf! Nu te astâmperi de loc! De când te ştiu, numai pe fugă eşti! Stai liniştită, în pat,  nu mai faci nimic. Ne uităm întai să vedem dacă ai ceva grav şi dacă necesită să mergem la un doctor.

-         Slavă Domnului, nu am nimic, uite, merg! Mai am de pus gogoşarii şi salata aceea bună pentru iarnă care vă place şi vouă.

-         Nu mai faci nimic! Gata! O să merg să-ţi cumpăr totul, de gata,! Nouă nu ne mai faci nimic. Daca nu asculţi, acum, chiar nu mai iau nimic de la tine!

-         Nu, te rog frumos, nu! Vreau să-mi cumperi doar 5kg de gogoşari, numai pentru mine, atât. Merg cu tine, cu maşina, promit să fiu cuminte!

-         Chiar nu te doare nimic?

-         Puţin, coapsa dreaptă şi glezna piciorului drept, dar merg, nu vezi?

-         Ei, cam şchiopătezi!

-         Îmi trece, mă doare un pic glezna, nu este umflată! Când venim de la cumpărături îmi pun gheaţă pe coapsă şi pe gleznă.

-         Nu, tu stai acasă, în pat! Merg numai eu la cumpărături!

Fiul meu mi-a adus o pungă cu cuburi de gheaţă din congelator. Am împărţit cubuleţele în mod egal, le-am înfăşurat pe fiecare în prosoape mici şi mi le-am pus pe coapsă şi gleznă.

Când s-a întors, mi-a adus un buchet de crizanteme aurii pe care mi le-a dat, sărutându-mă pe obraz.

- Ţi-am cumpărat doua borcane de câte 5 kg. cu gogoşari în oţet. De acum încolo, să nu te mai văd că munceşti atâta!

-         Mulţumesc, dragul mamii! Cred că au costat o groază de bani, păstrez numai un borcan, celălalt îl iei tu, acasă. Nu cred că sunt la fel de buni cum îi fac eu!  

-         O să vezi că sunt buni şi ăştia! Eu nu aş lăsa-o pe nevastă-mea să muncească atâta! Prefer, când avem timp liber, să o scot la plimbare împreună cu fiică-mea, undeva, în afara oraşului, să ne recreem.

După ce  a plecat, mi-am spus în gând, cu mândrie: „iată, mai există bărbaţi care ştiu să iubească femeile”!

 

(din volumul: "File de jurnal. Schiţe")

Vizualizări: 51

Comentariu publicat de Vasilica Ilie pe Octombrie 3, 2011 la 9:35am

Maria, fiul meu este un adevarat barbat: are familie, responsabilitati, isi iubeste fiica, sotia, mama. Eu l-am educat frumos si sunt mandra de el. In ultima fraza, asta am vrut sa scot in evidenta.

Sper ca ai gustat umorul din aceasta proza a mea care este un fel de schita! :)) Cu mare drag, Vali

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cenaclul "Sunetul muzicii" !

Alătură-te reţelei Cenaclul "Sunetul muzicii"

Parteneri

Suflet si spirit de mediator

 ADEVǍRUL

ADVOCACY GRUP SEBES

advocacy.sebes@yahoo.com

                

ECHIPA

VIRGINIA - SMARANDITA BRAESCU


  

si PETRU FAGARAS,  creatorii retelei, administratori principali

 

NICK IOSUB

Administrator activitate

 

MARIANA DUMITRAN

Comentator texte

Activitatea Recentă

Pictograma profiluluiPetrica Fagaras i-a dăruit un cadou utilizatorului Vasilica Ilie
Apr 4
Pictograma profiluluiVasilica Ilie i-a dăruit un cadou utilizatorului Petrica Fagaras
Apr 4
Pictograma profiluluiPetrica Fagaras i-a dăruit un cadou utilizatorului Vasilica Ilie
Apr 2
blaga valeriu-catalin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Balada unui orfan a utilizatorului blaga valeriu-catalin
Mar 26
CIOBOTARIU MARIA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Balada unui orfan a utilizatorului blaga valeriu-catalin
Mar 23
Utilizatorului blaga valeriu-catalin îi place postarea pe blog Balada unui orfan a lui blaga valeriu-catalin
Feb 26
Utilizatorului Petrica Fagaras îi place postarea pe blog Balada unui orfan a lui blaga valeriu-catalin
Feb 26
Postare de log efectuată de blaga valeriu-catalin
Feb 12
Utilizatorului blaga valeriu-catalin îi place postarea pe blog & de Ilinca Basarab a lui Petrica Fagaras
Feb 1
Utilizatorului Petrica Fagaras îi place postarea pe blog & de Ilinca Basarab a lui Petrica Fagaras
Ian 30
Postare de log efectuată de Petrica Fagaras
Ian 30
Lui Petrica Fagaras i-a plăcut profilul lui Faur Emilia
Ian 15
Pictograma profiluluiPetrica Fagaras i-a dăruit un cadou utilizatorului Mediatorul cartii
Sep 18, 2023
Pictograma profiluluiPetrica Fagaras i-a dăruit un cadou utilizatorului Dragomir Alina Simona
Sep 18, 2023
Utilizatorului CIOBOTARIU MARIA îi place postarea pe blog Zapezi de altadata a lui blaga valeriu-catalin
Sep 16, 2023
CIOBOTARIU MARIA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Imi ninge... a utilizatorului blaga valeriu-catalin
Sep 16, 2023
Utilizatorului CIOBOTARIU MARIA îi place postarea pe blog Imi ninge... a lui blaga valeriu-catalin
Sep 16, 2023
CIOBOTARIU MARIA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Pe-atunci a utilizatorului blaga valeriu-catalin
Sep 16, 2023
Utilizatorului CIOBOTARIU MARIA îi place postarea pe blog Pe-atunci a lui blaga valeriu-catalin
Sep 16, 2023
CIOBOTARIU MARIA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Veșnicie a utilizatorului zaxa monica
Sep 16, 2023

Forum

Nu v-am uitat dragii mei! De aceea, iata, va dedic "raiul lacrimei" mele de pe "plaiul meu românesc"!

Începută de Maria CROCY în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Mariana Dumitran Apr 14, 2017. 4 Răspunsuri

Azi am gasit un mesaj, care mi-a provocat subit o durere.Indragita scriitoare,  Viorela Codreanu mi-a trimis un mesaj : "Ne-ati uitat cu totul ???" Desi…Continuare

Cuvinte cheie : ţară, cuvânt, iubire

Cura de gândire

Începută de Maria CROCY în Neîncadrat în categorii. Cel mai recent răspuns de Georgeta NEDELCU Iun 20, 2021. 24 Răspunsuri

 Apa are propria-i inteligență : sapă maluri;  hrănește; spală și înmoaie; debordează lin sau sălbatic; vindecă boli; evaporă și ascultă muzică (numai simfonie). Succederea unor emoții intense aduc…Continuare

Cuvinte cheie : crocy, maria, conștiință

Geometria cunoașterii (după „Ascunde poete întristarea” de Emanuel Pope)

Începută de Maria CROCY în Neîncadrat în categorii. Cel mai recent răspuns de Maria CROCY Oct 26, 2015. 15 Răspunsuri

Axă : cer –apă –pământ.Meridian – cuvânt necunoscut din unghi drept.Linia – curbă întinsă,…Continuare

Cuvinte cheie : întristarea, poete, ascunde

Zburați cu propriile voastre aripi

Începută de Bota Claudia în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de CIOBOTARIU MARIA Feb 3, 2022. 4 Răspunsuri

Zburați cu propriile voastre aripiAutor: Claudia BotaZburați mereu în largul vieții,Cu…Continuare

Cuvinte cheie : zbor, aripi, poezie

SUFLETE BĂTRÂNE!

Începută de Smeu-Mare Elena în Neîncadrat în categorii. Cel mai recent răspuns de Smeu-Mare Elena Dec 31, 2014. 4 Răspunsuri

SUFLETE BĂTRÂNE!Citesc Fie cuvintele unui filosof anonim, Fie frica din ochiul omenesc Care vede ce prompt îmbătrânim!Noi, Muritorii, trăim şi mult, dar şi puţin, Pe când cei pe dinăuntru goi Trăiesc…Continuare

DEFINIŢIE

Începută de emilia popescu rusu în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Mariana Dumitran Oct 26, 2015. 4 Răspunsuri

Iubirea ta... albă pasăre,minusculă,rotindu-se concentric în făptura mea.Iubirea mea...întinderea albastră,scăldând plaja sufletului tău,cu nisipuri aurii mişcătoare...Continuare

JUSTIFICARE

Începută de emilia popescu rusu în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Mariana Dumitran Aug 16, 2016. 4 Răspunsuri

Un fior străbate fiinţa,nostalgii şi-au făcut cuib în suflet,tristeţi...visări... cu chip de poezie,o pală de lumină înaripează clipa.Viaţa îşi deapănă firul...lumea de rostu-i îşi vedenumai…Continuare

PRIMĂVARA

Începută de Elena Buldum în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Mariana Dumitran Apr 14, 2017. 3 Răspunsuri

Poema curt d’ELENA BULDUM traduït del romanés al català per PERE BESSÓestació de primaveraen les galtes rogesbotons de peoniesllagrimegenla rosada del matí***anotimp de primăvarăîn obraji roșiiboboci…Continuare

Iarna

Începută de Mariana Bendou în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Mariana Bendou Dec 26, 2014. 2 Răspunsuri

Iarnã, du-te!…Continuare

Cuvinte cheie : 2014, Bendou, Mariana, iarna

COLAJ ...in versuri

Începută de Aida Zaharia în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Aida Zaharia Feb 5, 2022. 2 Răspunsuri

SUFLET PERECHE Mi-ai intrat în sufletîn miez de octombrie,Te-ai furișat în adâncul…Continuare

© 2024   Created by Petru Făgăraş.   Oferit de

Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor