Cenaclul "Sunetul muzicii"

poezie, proză, muzică, pictură, fotografie, filozofie, evenimente culturale

Interviu cu scriitorul Viorel Darie
de Maria Ciobotariu


Maria Ciobotariu: Citind o parte din opera domnului Viorel Darie, m-a cuprins nostalgia locurilor natale, frumuseţea şi puritatea naturii, glasul cristalin al izvoarelor de munte sub cerul albastru de Voroneţ. Îndrăznesc să vă pun câteva întrebări, la care aş dori foarte mult să-mi răspundeţi.
Când aţi descoperit pasiunea pentru literatură, pentru minunatele povestiri pe care le-aţi scris până acum?
Viorel Darie: În mod latent, aveam dorul de a scrie povestiri sau poezii încă de pe băncile şcolii, şi chiar am scris câte ceva, deşi din acea perioadă nu mi-a rămas niciun text. Primele încercări de a scrie eseuri literare s-au petrecut cam pe la 30 de ani, când am început să scriu povestiri SF, pe care le-am publicat abia în urmă cu câţiva ani, în volumul “Eternele visări”.
M.C.: Ce surse de inspiraţie aveţi în scrierile dvs.?
V.D.: Sunt un nostalgic care urmăreşte atent frumosul din viaţă, din natură. Peisajele minunate ale Bucovinei, ale meleagurilor natale de pe Obcinele Bucovinei, pădurile, poienile, izvoarele, casele oamenilor, sunt tot atâtea motive de încântare pentru a fi tentat să le exprim în scris. Apoi mai sunt şi sentimente, dorurile, contemplarea cerului albastru de deasupra poienilor de munte, ori cerul înstelat de noapte, minunatele povestiri biblice, înţelepciunea populară, iată deci tot atâtea izvoare de frumuseţe naturală care nu se poate să nu te încânte, să nu te inspire. În plus, experienţa de viaţă, studenţia, cunoaşterea rigorilor matematice, informatice sau călătoriile în alte ţări, în special în China sunt şi ele tot atâtea experienţe ce se pot valorifica în realizări literare.
M.C.: Ce sentimente aţi trăit, atunci când aţi scris despre locurile natale, despre oamenii muntelui (aşa cum îi numiţi în povestirile dvs.)?
V.D.: Emoţii? Puţin spus. Simt o religiozitate, o datorie sfântă de a imortaliza vremurile, destinele oamenilor, aşa cum au fost ele în vremurile apuse. Nu basme, nu superstiţii, ci întâmplările reale de demult, atât de bogate, ale satului din ţinutul natal, care se pot pierde uşor în negura uitării dacă nu se găseşte un scriitor care să le scoată la lumină.
M.C.: Cum se împacă informatica cu literatura?
V.D.: În mod paradoxal, se împacă bine, de minune chiar. Se împacă foarte bine şi cu matematica. Matematica, informatica, dar şi literatura au în comun faptul că implică impozante construcţii logice şi estetice, de mare complexitate. Sunt înrudite prin frumuseţea lor intrinsecă, perpetuă. Se îngemănează, se inspiră reciproc, evoluează împreună. A se vedea algebra şi poezia din lumea arabă de demult.
M.C.: Care carte a dvs. vă este cea mai apropiată de suflet?
V.D.: Toate cele opt cărţi scrise de mine până acum îmi sunt dragi, nici una nu e scrisă ,,la comandă”, toate sunt o părticică a sufletului meu, şi reprezintă o anumită etapă a vieţii. Şase dintre ele sunt deja publicate prin Editura InfoRapArt, a bunului meu prieten, Petre Rău din Galaţi, matematician, informatician, scriitor, ca şi mine, în plus poet şi editor, director al revistei literare Boema. Cea mai muncită carte, în care am pus mult suflet, a fost romanul cu tematică istorică “Adoris şi Kromia”, relatând evenimente şi oameni din istoria antică a lumii greceşti. Paradoxal, prea puţine ecouri am obţinut despre această carte din partea cititorilor. În schimb, cărţile care au ca subiect întâmplări din munţii Bucovinei, sunt cele mai apreciate de cititori, întrucât ei se regăsesc în aceste povestiri, recunosc locurile. E vorba de cărţile “Puterea razei albastre” şi “Povestiri din Moldoviţa”.
M.C.: Care scriitor v-a deschis drumul spre orizonturile literare?
V.D.: Îndemnul de a scrie a pornit din interiorul sufletului meu, am scris mai multe povestiri, două romane, însă fără a mă gândi vreodată serios la publicarea lor. Până am dat de şansa vieţii mele, în persoana scriitorului Petre Rău, cu care m-am regăsit pe net după douăzeci de ani de când ne-am cunoscut prima dată la un concurs de programe de şah, la Herculane. Sub îndrumarea şi ajutorul lui redacţional substanţial, au văzut lumina tiparului toate cărţile mele de până acum. Sperăm să mai tipărim împreună şi alte cărţi.
M.C.: Ce reprezintă scriitorul roman în opinia dvs.?
V.D.: În primul rând, clasicii învăţaţi la şcoală: Mihai Eminescu, Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Calistrat Hogaş. Aceştia au cunoscut cel mai bine sufletul omului de la munte din frumoasele zone carpatine, şi nu numai. Sunt tot atâţia luceferi ai spiritualităţii româneşti, tot atâtea comori ale expresiei literare româneşti. E greu să-ţi faci un stil propriu, având ca idoli atâţia scriitori talentaţi de-ai noştri.
M.C.: O întâmplare care v-a marcat cel mai mult?
V.D.: Anul 1986, 1-2 Mai, anul exploziei Centralei de la Cernobâl. Când soţia şi fetiţa noastră, Corina, au plecat într-un mini-concediu în Bucovina, pe o vreme splendidă de primăvară. Ca să aflăm, a treia zi, de catastrofa nucleară, de pericolele ei. Ne-am speriat pentru viaţa noastră, dar mai ales pentru viaţa fetiţei. Ne-am mai liniştit când ne-am dus la spital şi ni s-a spus că glanda tiroidă a fetiţei este bine. Aceste evenimente sunt relatate în povestirea “Linişte de Cernobâl” pe care am publicat-o în volumul “Povestiri din Moldoviţa”.
M.C.: Pentru final, aveţi un cuvânt pentru cititori?
V.D.: Sunt foarte recunoscător Celui de Sus că m-am înrolat în această preocupare măreaţă, cea a scrisului, un mijloc ideal de a dărui celor din jur nu lucruri materiale, nu bani, ci spirit, povestiri, gânduri, descrieri inedite, pasiuni şi evenimente palpitante. Şi sunt atât de fericit de colectivitatea scriitorilor, care luptă cu aceleaşi multe greutăţi, pentru aceleaşi idealuri, frumosul izvorât din minţile noastre, frumos cu care dorim să schimbăm lumea în bine!
M.C.: Mulţumim mult, domnule Viorel Darie, pentru cuvintele dvs. Cred şi sper că ele vor fi pe placul cititorilor noştri.

Vizualizări: 111

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cenaclul "Sunetul muzicii" !

Alătură-te reţelei Cenaclul "Sunetul muzicii"

Parteneri

Suflet si spirit de mediator

 ADEVǍRUL

ADVOCACY GRUP SEBES

advocacy.sebes@yahoo.com

                

ECHIPA

VIRGINIA - SMARANDITA BRAESCU


  

si PETRU FAGARAS,  creatorii retelei, administratori principali

 

NICK IOSUB

Administrator activitate

 

MARIANA DUMITRAN

Comentator texte

Activitatea Recentă

blaga valeriu-catalin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Balada unui orfan a utilizatorului blaga valeriu-catalin
ieri
CIOBOTARIU MARIA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Balada unui orfan a utilizatorului blaga valeriu-catalin
Sâmbătă
Utilizatorului blaga valeriu-catalin îi place postarea pe blog Balada unui orfan a lui blaga valeriu-catalin
Feb 26
Utilizatorului Petrica Fagaras îi place postarea pe blog Balada unui orfan a lui blaga valeriu-catalin
Feb 26
Postare de log efectuată de blaga valeriu-catalin
Feb 12
Utilizatorului blaga valeriu-catalin îi place postarea pe blog & de Ilinca Basarab a lui Petrica Fagaras
Feb 1
Utilizatorului Petrica Fagaras îi place postarea pe blog & de Ilinca Basarab a lui Petrica Fagaras
Ian 30
Postare de log efectuată de Petrica Fagaras
Ian 30
Lui Petrica Fagaras i-a plăcut profilul lui Faur Emilia
Ian 15
Pictograma profiluluiPetrica Fagaras i-a dăruit un cadou utilizatorului Mediatorul cartii
Sep 18, 2023
Pictograma profiluluiPetrica Fagaras i-a dăruit un cadou utilizatorului Dragomir Alina Simona
Sep 18, 2023
Utilizatorului CIOBOTARIU MARIA îi place postarea pe blog Zapezi de altadata a lui blaga valeriu-catalin
Sep 16, 2023
CIOBOTARIU MARIA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Imi ninge... a utilizatorului blaga valeriu-catalin
Sep 16, 2023
Utilizatorului CIOBOTARIU MARIA îi place postarea pe blog Imi ninge... a lui blaga valeriu-catalin
Sep 16, 2023
CIOBOTARIU MARIA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Pe-atunci a utilizatorului blaga valeriu-catalin
Sep 16, 2023
Utilizatorului CIOBOTARIU MARIA îi place postarea pe blog Pe-atunci a lui blaga valeriu-catalin
Sep 16, 2023
CIOBOTARIU MARIA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Veșnicie a utilizatorului zaxa monica
Sep 16, 2023
Utilizatorului CIOBOTARIU MARIA îi place postarea pe blog Veșnicie a lui zaxa monica
Sep 16, 2023
CIOBOTARIU MARIA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Zboruri desculțe a utilizatorului zaxa monica
Sep 16, 2023
Utilizatorului CIOBOTARIU MARIA îi place postarea pe blog Zboruri desculțe a lui zaxa monica
Sep 16, 2023

Forum

Nu v-am uitat dragii mei! De aceea, iata, va dedic "raiul lacrimei" mele de pe "plaiul meu românesc"!

Începută de Maria CROCY în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Mariana Dumitran Apr 14, 2017. 4 Răspunsuri

Azi am gasit un mesaj, care mi-a provocat subit o durere.Indragita scriitoare,  Viorela Codreanu mi-a trimis un mesaj : "Ne-ati uitat cu totul ???" Desi…Continuare

Cuvinte cheie : ţară, cuvânt, iubire

Cura de gândire

Începută de Maria CROCY în Neîncadrat în categorii. Cel mai recent răspuns de Georgeta NEDELCU Iun 20, 2021. 24 Răspunsuri

 Apa are propria-i inteligență : sapă maluri;  hrănește; spală și înmoaie; debordează lin sau sălbatic; vindecă boli; evaporă și ascultă muzică (numai simfonie). Succederea unor emoții intense aduc…Continuare

Cuvinte cheie : crocy, maria, conștiință

Geometria cunoașterii (după „Ascunde poete întristarea” de Emanuel Pope)

Începută de Maria CROCY în Neîncadrat în categorii. Cel mai recent răspuns de Maria CROCY Oct 26, 2015. 15 Răspunsuri

Axă : cer –apă –pământ.Meridian – cuvânt necunoscut din unghi drept.Linia – curbă întinsă,…Continuare

Cuvinte cheie : întristarea, poete, ascunde

Zburați cu propriile voastre aripi

Începută de Bota Claudia în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de CIOBOTARIU MARIA Feb 3, 2022. 4 Răspunsuri

Zburați cu propriile voastre aripiAutor: Claudia BotaZburați mereu în largul vieții,Cu…Continuare

Cuvinte cheie : zbor, aripi, poezie

SUFLETE BĂTRÂNE!

Începută de Smeu-Mare Elena în Neîncadrat în categorii. Cel mai recent răspuns de Smeu-Mare Elena Dec 31, 2014. 4 Răspunsuri

SUFLETE BĂTRÂNE!Citesc Fie cuvintele unui filosof anonim, Fie frica din ochiul omenesc Care vede ce prompt îmbătrânim!Noi, Muritorii, trăim şi mult, dar şi puţin, Pe când cei pe dinăuntru goi Trăiesc…Continuare

DEFINIŢIE

Începută de emilia popescu rusu în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Mariana Dumitran Oct 26, 2015. 4 Răspunsuri

Iubirea ta... albă pasăre,minusculă,rotindu-se concentric în făptura mea.Iubirea mea...întinderea albastră,scăldând plaja sufletului tău,cu nisipuri aurii mişcătoare...Continuare

JUSTIFICARE

Începută de emilia popescu rusu în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Mariana Dumitran Aug 16, 2016. 4 Răspunsuri

Un fior străbate fiinţa,nostalgii şi-au făcut cuib în suflet,tristeţi...visări... cu chip de poezie,o pală de lumină înaripează clipa.Viaţa îşi deapănă firul...lumea de rostu-i îşi vedenumai…Continuare

PRIMĂVARA

Începută de Elena Buldum în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Mariana Dumitran Apr 14, 2017. 3 Răspunsuri

Poema curt d’ELENA BULDUM traduït del romanés al català per PERE BESSÓestació de primaveraen les galtes rogesbotons de peoniesllagrimegenla rosada del matí***anotimp de primăvarăîn obraji roșiiboboci…Continuare

Iarna

Începută de Mariana Bendou în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Mariana Bendou Dec 26, 2014. 2 Răspunsuri

Iarnã, du-te!…Continuare

Cuvinte cheie : 2014, Bendou, Mariana, iarna

COLAJ ...in versuri

Începută de Aida Zaharia în Exemplu de Titlu. Cel mai recent răspuns de Aida Zaharia Feb 5, 2022. 2 Răspunsuri

SUFLET PERECHE Mi-ai intrat în sufletîn miez de octombrie,Te-ai furișat în adâncul…Continuare

© 2024   Created by Petru Făgăraş.   Oferit de

Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor